måndag 31 januari 2011

Växthus

Jag har nästan bestämt mig nu att köpa växthuset Odla 114 som Skånska byggvaror säljer. Tänkte bara få lite råd utav er som har några :-)) Jag är tyvärr lite osäker än på om det blir ett bra val. Det kanske är nån som har just det växthuset eller nåt annat från Skånska byggvaror.
 Isåfall...vad tror ni ?????
Jag tycker det är jätte svårt att bestämma sig. Man vill ju att det ska bli bra .

Klicka HÄR så kommer ni direkt till sidan där växthuset finns.
Tänkte mig alltså  säkerhetsglas men inte den gröna stommen utan den i aluminium som på bilden nedan .

Bilden lånad av Skånska Byggvaror

Kram

12 kommentarer:

Susie på Stjärnarve sa...

Tyvärr kan jag inte ge dig något råd eftersom jag inte har något växthus. Däremot så har jag vänner som har och det enda tips jag kan ge är att ta ett större än du tänkt dig (båda två gnäller om att dom skulle valt ett större) och förankra det ordentligt i marken. Det ena blåste iväg under en storm!

Anonym sa...

Svårt att råda... Det enda jag kan säga är att i vårt förra växthus tjongade jag ofta huvudet i taket när jag gick för långt ut på sidan. I vårt nuvarande har vi en takfotshöjd på 1.8 m (från Willab) vilket gör att jag går säker. I övrigt har "ditt" hus samma kvm yta som det jag har nu och jag har ju lyckats få rum med 29 murarspannar med tomater, gurka, paprika osv. så storleken på det hållet tror jag nog du ska klara dig med (även om det den sommaren var rena rama djungeln i mitt hus "hihi") / gittan

nu lyckas jag inte koma till inloggsidan när jag försöker skicka kommentaren. Provar igen men som anonym

Annelie sa...

Hej!

Jag har ska också skaffa växthus i år! :) Kolla mitt inlägg. Det blir isolerplast för min del, 6 mm. Det är bäst med djur och dessutom isolerar det bra. Jag tycker även att det är bra med den matta ytan som ger lite räddning mot den skarpa solen som glas släpper igenom.

Jag har en vid dubbel datura men den har jag tyvärr inga frön av. Attans! Jag kan ju spara till nästa år, annars tycker jag du ska köpa på tradera. Sök på datura så hittar du snart dubbel vit. Köpt direkt och så omgående. De flesta har instruktioner på hur man gör, jag tycker det är enkelt. Mina tog tid för att gro, en del upp mot en månad. Så så nu! :)

Vill du ha ett par fröer av svart dubbel datura får du säga till (de är egentligen vit/lila).

Snart är det sommar! :)

skifferhuset sa...

Jag har ett växthus med ca 25 år på nacken, kommer inte ihåg fabrikatet ens!! En sak som jag kan säga är att lägg plattor i hela huset, innan hade jag bara en gång i mitten med plattor och ogräset tog kol på allt då, när vi la platter blev allt så mkt lättare! Lycka till är så roligt med växthus! Kram Iréne

Marie//Tekla Maräng sa...

Har tyvärr inga råd att dela med mig utav.
Hoppas att någon annan kan hjälpa dig i ditt val-
Lycka till:)

Knatten sa...

Jag har inte blivit biten av växthusvågen ännu men det ska bli kul att se vad du bestämmer dej för. /Knatten

barbrok sa...

Hej
Lite tips av en som haft olika! Isolerplast är bättre, men minst 10 mm annars tyngs det ner av snö och blir rackligt. Minst 10 kvadrat är mitt tips, gärna större. Plattor på golvet och gärna lite takhöjd. Jord o rabatter blev fullständigt ogräsbelagt. Lycka till! Men en himla massa jobb, sååå trist att se alla växthus som bara är krattförråd efter ett par år!
Barbro

Théa & Linnéa sa...

Hej! Byggde ett växthus från Skånska byggvaror förra året och är jättenöjd. Du kan se en del av det på min blogg. Tog en hel del tid att göra och jag hoppas att allt håller nu när tjälen såsmåningom ska ur marken. Må så gott
/Karin

Jord under naglarna sa...

Jag har tyvärr inget råd att ge dig angående just det växthuset, men jag kan lova att du kommer att kunna odla lycka där i!

Tina Dalemo sa...

Hej,
mitt namn är Tina och jag jobbar på Skånska Byggvaror. Hamnade på din fina blogg när jag var ute och sökte på lite olika begrepp på google. Jättefin blogg med mycket intressant att läsa. Hoppas du inte misstycker att jag skriver.

Roligt att du hittat ett växthus hos oss. Jag ska inte påverka dig i ditt val av leverantör - det får de oberoende parterna göra :)

Men jag kan kanske få tipsa lite om för-/nackdelar med Glas v.s. Kanalplast eftersom en del av kommentarerna handlat om det.

Kanalplast är tåligt och hållbart, ger ett jämnt växthusklimat då det isolerar vid kyla och skyddar vid stark värme, tåligt vid uppmontering och enkelt att hantera, mindre eller inget behov av skuggnät. Nackdelen är att det med åren kan bli algbildning som kan vara lite svårt att rengöra.

Vanligt glas är traditionellt och mer estetiskt, du både ser ut och kan visa upp vad du odlar, lätt att göra rent, billigare än kanalplast, släpper igenom ljus på ett annat sätt. Det är dock ömtåligare och ger ett ojämnare växthusklimat, behövs i regel kompletteras med skuggväv. Man får vara lite försiktigare vid montering.

Säkerhetsglas - det ska du välja om du vill ha glasets fördelar, men om du har barn eller djur omkring dig. Säkerhetsglaset är 5 gånger starkare än vanligt glas - en extra trygghet.

Det ska bli intressant att se vad du väljer till sist. Vad valet än faller på så önskar jag dig lycka till med ditt växthus, och alla härliga odlingar du ska skapa i det.

Tina Dalemo, Skånska Byggvaror
(Ring gärna våra säljare om du har några frågor om just våra växthus - 042-253000).

Théa & Linnéa sa...

Hej igen
ja, mitt är lika stort och för mig så räcker et till. Eller eg skulle jag kunna ha hur stort som helst men jag får tränga ihop mig...
Ja, just grunden var knepig. Vi hade aldrig lagt plattor innan och vi trodde det var rakt... trodde, en del av växthuset hängde i luften när det stod på plats. Så det är fogat underifrån med betong. Kan inte säga om det går bra ännu eftersom det bara har stått sedan i sommras och det verkar röra på sig emellanåt. Har skottat snö och hittills har alla rutor hållt.
Ska bli kul att följa ditt bygge och lära mig av hur ni gör.
/Karin

Anonym sa...

Hej! Grattis till ditt beslut om växthus. Har ett eget sedan 3,5 år tillbaka. Mitt första råd; ta dig tid att tänka igenom allt både en, två och tre gånger. Alla detaljer, vatten, el, golvbeläggning, odla i kruka alt bäddar... Du slipper ångra dig sedan för att det gått för fort. Köpte mitt 20 kvm från Willab med förhöjt i sidorna, dvs 180 cm där taket möter väggen. Mycket luft=bättre cirkulation=trivsammare för växter och människor. Har du möjlighet, välj en storlek större än du tänkt dig, ett växthus kan snabbt kännas för litet när alla växterna är på plats, om du vill kunna odla din egen själ också och placerar bord och stolar där. På vintern vinterisolerar jag en tredjedel och kan njuta första kaffet redan i januari i yttre delen, så fort solen kommer fram blir det varmt där. Har haft kransbindning, julglögg och nyårsdrink i yttre delen också. Ett liv under glas, är ett härligt liv! Lycka till!
vaxthuset@yahoo.se